Iris2.de

Iris2-Forum
It is currently Fri Oct 23, 2020 9:21 pm

All times are UTC




Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 
Author Message
 Post subject: Iris crashs on startup
PostPosted: Mon Jan 18, 2010 7:16 pm 
Offline

Joined: Mon Jan 18, 2010 6:59 pm
Posts: 5
Hello everyone

After changing some graphics settings, it's impossible to start the Client again.

Output:
Code:
MAIN_WORKING_DIR=../
probing: ..//lua/main.lua
probing: ..//lugre/lua/
lua main file: ..//lua/main.lua
lua lugre dir: ..//lugre/lua/
main working dir: ../
MainWorkingDir  ../
lugreluapath    ..//lugre/lua/
LoadShardList   defianceuo.com  C:\Users\Markus Loosli\AppData\Roaming/.iris/con
fig/shards/defianceuo.com.xml   .xml
LoadShardList   Jarrys (chinese)        C:\Users\Markus Loosli\AppData\Roaming/.
iris/config/shards/Jarrys (chinese).xml .xml
LoadShardList   localhost       C:\Users\Markus Loosli\AppData\Roaming/.iris/con
fig/shards/localhost.xml        .xml
LoadShardList   oblivion        C:\Users\Markus Loosli\AppData\Roaming/.iris/con
fig/shards/oblivion.xml .xml
LoadShardList   uo-even C:\Users\Markus Loosli\AppData\Roaming/.iris/config/shar
ds/uo-even.xml  .xml
LoadShardList   uogamers.com    C:\Users\Markus Loosli\AppData\Roaming/.iris/con
fig/shards/uogamers.com.xml     .xml
LoadShardList   vetus-mundus    C:\Users\Markus Loosli\AppData\Roaming/.iris/con
fig/shards/vetus-mundus.xml     .xml
gGraphicProfile         ultrahigh
Setting Graphicprofile: ../lua/profiles/gfx_ultrahigh.lua
auto-detected uo path:  C:\Program Files (x86)\EA Games\Ultima Online Mondain's
Legacy\
uo protocol version used by iris        6092
Lua version : 5.1
Ogre platform : win32
loading plugin  ../plugins/example.lua
loading plugin  ../plugins/hudenemylist.lua
loading plugin  ../plugins/itemcounter.lua
loading plugin  ../plugins/lib.spellbar.lua
loading plugin  ../plugins/loot.lua
loading plugin  ../plugins/minergrid.lua
loading plugin  ../plugins/moblist.lua
warning, ImportRazorProfile file not found      C:/Program Files/Razor/Profiles/
default.xml
warning, ImportRazorProfile file not found      C:/Program Files/Razor/Profiles/
default.xml
initializing ogre...
OGRE_VERSION 10605
OGRE_BASE_DIR ../bin/
OGRE_PLUGIN_DIR /usr/local/lib/OGRE
######################
### GfxConfig_Apply...
######################
### gfx config detected a crash, restoring factory settings
##############
############## gfxconfig        {[1]="Direct3D9 Rendering Subsystem",[2]="OpenGL
Rendering Subsystem",}
GfxConfig_FindDefaultRenderSystem       OpenGL Rendering Subsystem      bPreferO
penGL:  true
ConfigDialog_SetGlobalVal       gGfxConfig_RenderSystem nil
ConfigDialog_SetGlobalVal       gGfxConfig_Resolution   nil
ConfigDialog_SetGlobalVal       gGfxConfig_Fullscreen   nil
ConfigDialog_SetGlobalVal       gGfxConfig_AntiAliasing nil
>>>gGfxConfig_RenderSystem      >Direct3D9 Rendering Subsystem<
>>>gGfxConfig_Resolution        >nil<
>>>gGfxConfig_Fullscreen        >nil<
>>>gGfxConfig_AntiAliasing      >nil<
GfxConfig_FindDefaultResolution 1024 x 768 @ 32-bit colour
################## fsaa:        {[1]="None",[2]="NonMaskable 1",[3]="NonMaskable
2",[4]="NonMaskable 3",[5]="Level 2",[6]="Level 4",[7]="Level 8",}
GfxConfig_FindDefaultAntiAliasing       None
>>>gGfxConfig_RenderSystem      >Direct3D9 Rendering Subsystem<
>>>gGfxConfig_Resolution        >1024 x 768 @ 32-bit colour<
>>>gGfxConfig_Fullscreen        >false<
>>>gGfxConfig_AntiAliasing      >None<
GfxConfig_SetOgreConfig: value set      >Anti aliasing< >None<
GfxConfig_SetOgreConfig: value set      >Full Screen<   >No<
GfxConfig_SetOgreConfig: value set      >Video Mode<    >1024 x 768 @ 32-bit col
our<
bIsFullScreen=0
unknown exception
..\lugre\src\lugre_main.cpp:221:Lugre::Lugre_Run
..\lugre\src\lugre_game.cpp:19:Lugre::cGame::Run
PrintLuaStackTrace:
LuaStackTrace:

        [C]: in function `OgreCreateWindow'
        ..//lua/main.lua:505: in function <..//lua/main.lua:459>
ERROR : unknown exception occurred

If this error remains after running the updater and you think this is a bug
please check the BugTracker at www.iris2.de
and report it if it is not already known.
Please also append the logfile in bin/stacktrace.log to your bugreport.


I've already patched to stable and latest, but it still doesn't work.
Iris also has full Read/Writing permissions on the directory.

OS is Windows Vista 64-bit, 4GB of Ram, Graphics is an Ati Radeon 4870.

thanks in advance


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Jan 26, 2010 3:33 pm 
Offline
iris2-developer
User avatar

Joined: Mon Aug 09, 2004 12:20 pm
Posts: 1431
>> http://www.iris2.de/index.php/Download

As we wrote on our website 64bit is untested. Currently we have no Vista/Win7 64bit system for testing.

Only Windows XP/Win7 32bit is tested.

Please try to disable fullscreen and enable opengl. Maybe this works :-/ ?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Jan 27, 2010 6:21 am 
Offline

Joined: Mon Jan 18, 2010 6:59 pm
Posts: 5
Yes, it's written there, but as a c# developer i'm happy about every bugreport, minor on which system the bug occurs. My fault, I supposed you think as I see it.

Iris workes fine since I deleted the USE_HOME_DIR file.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Jan 27, 2010 8:01 am 
Offline
iris2-developer
User avatar

Joined: Mon Aug 09, 2004 12:20 pm
Posts: 1431
Strange.

Are you shure, that deleting the USE_HOME_DIR file has something todo that it now works.

Just because, i can see in your logs that it loads the config files, copied to USE_HOME dir.

Code:
LoadShardList   defianceuo.com  C:\Users\Markus Loosli\AppData\Roaming/.iris/con
fig/shards/defianceuo.com.xml   .xml
LoadShardList   Jarrys (chinese)        C:\Users\Markus Loosli\AppData\Roaming/.
iris/config/shards/Jarrys (chinese).xml .xml
LoadShardList   localhost       C:\Users\Markus Loosli\AppData\Roaming/.iris/con
fig/shards/localhost.xml        .xml
LoadShardList   oblivion        C:\Users\Markus Loosli\AppData\Roaming/.iris/con
fig/shards/oblivion.xml .xml
LoadShardList   uo-even C:\Users\Markus Loosli\AppData\Roaming/.iris/config/shar
ds/uo-even.xml  .xml
LoadShardList   uogamers.com    C:\Users\Markus Loosli\AppData\Roaming/.iris/con
fig/shards/uogamers.com.xml     .xml
LoadShardList   vetus-mundus    C:\Users\Markus Loosli\AppData\Roaming/.iris/con
fig/shards/vetus-mundus.xml     .xml


The Bug occours, when Ogre tries to create a Direct3D Window for 3d rendering and an old runtime is installed!?

Code:
>>>gGfxConfig_RenderSystem      >Direct3D9 Rendering Subsystem<
>>>gGfxConfig_Resolution        >1024 x 768 @ 32-bit colour<
>>>gGfxConfig_Fullscreen        >false<
>>>gGfxConfig_AntiAliasing      >None<
GfxConfig_SetOgreConfig: value set      >Anti aliasing< >None<
GfxConfig_SetOgreConfig: value set      >Full Screen<   >No<
GfxConfig_SetOgreConfig: value set      >Video Mode<    >1024 x 768 @ 32-bit col
our<
bIsFullScreen=0
unknown exception
..\lugre\src\lugre_main.cpp:221:Lugre::Lugre_Run
..\lugre\src\lugre_game.cpp:19:Lugre::cGame::Run
PrintLuaStackTrace:
LuaStackTrace:

        [C]: in function `OgreCreateWindow'


Did you switched to OpenGL?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Jan 27, 2010 10:08 am 
Offline

Joined: Mon Jan 18, 2010 6:59 pm
Posts: 5
I switched to Direct3D with all graphic-options marked. After that change Iris crashed @ startup.

I copied back the USE_HOME_DIR and the Bug occured again. Without that file, Iris still works in Direct3D. I think the problem could have something to do with the new home-dir structure introduced with Vista.

When I'm back home, I can Upload the content of the file.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Jan 27, 2010 1:33 pm 
Offline
iris2-developer
User avatar

Joined: Tue Apr 18, 2006 10:28 pm
Posts: 823
Location: Munich, Bavaria, Germany
When USE_HOME_DIR is there, iris will ignore the config/ folder in the iris dir, and use the one in your home path instead.
This includes graphics config like using opengl vs directx.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Jan 27, 2010 7:23 pm 
Offline

Joined: Mon Jan 18, 2010 6:59 pm
Posts: 5
sorry, but I can't find the file. I must have deleted it already.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Jan 27, 2010 11:57 pm 
Offline
iris2-developer
User avatar

Joined: Mon Aug 09, 2004 12:20 pm
Posts: 1431
As Ghoulsblade said, if you use USE_HOME_DIR, the graphic options might be changed. The reason is, when you first startup Iris2 with the USE_HOME_DIR file, Iris2 copies the config folder to UserHome.

german lang:
c:\Dokumente und Einstellungen\{UserName}\Anwendungsdaten\.iris\

english lang:
c:\Documents and Settings\{UserName}\Applicationdata\.iris\

Howto get there ("Applicationdata" is hidden):

Open "Windows Explorer" and type into the bar "%appdata%. There you should see an ".iris" directory.

Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Jan 29, 2010 6:14 am 
Offline

Joined: Mon Jan 18, 2010 6:59 pm
Posts: 5
This is the config file in the Homedir that Iris created when I first changed the Graphicsettings.

With the launch of Vista, the structure of the homedir changed. The .iris config now can be found under "C:\Users\<username>\AppData\Roaming\.iris\config".

Code:
<table>
    <table key="globals">
        <boolean key="gUseCaelumSkysystem">true</boolean>
        <boolean key="gEnableBloomShader">true</boolean>
        <boolean key="gbHideMouse">true</boolean>
        <boolean key="gUseWaterShader">true</boolean>
        <boolean key="gUseDistanceFog">true</boolean>
        <string key="gGraphicProfile">ultrahigh</string>
    </table>
</table>


Hope this will help to fix the bug.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Jan 29, 2010 5:07 pm 
Offline
iris2-developer
User avatar

Joined: Mon Aug 09, 2004 12:20 pm
Posts: 1431
Do not use all graphic enhancements :) for the first try.

delete this file (default settings will be applied) or set it to:
Code:
<table>
    <table key="globals">
        <boolean key="gUseCaelumSkysystem">false</boolean>
        <boolean key="gEnableBloomShader">false</boolean>
        <boolean key="gbHideMouse">false</boolean>
        <boolean key="gUseWaterShader">false</boolean>
        <boolean key="gUseDistanceFog">true</boolean>
        <string key="gGraphicProfile">high</string>
    </table>
</table>


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group